COLUMN RONALD VAN DER HORST – BELEEF HET BESTE

669

✍️ Ronald van der Horst

Beleef het beste” is één van de slogans van de KNLTB. Ik heb het wat minder op slogans, ook die uit het verleden. Bij een open dag was dat eens: ”Zonder jou is er geen bal aan”. Hoezo? Ook al komt er geen nieuw lid bij, ik vermaak mij best op de baan! Ik bedoel maar.

”Beleef het beste” was niet echt het geval bij de NK Tennis in Alphen aan den Rijn.
Bij de heren waren van de 12 hoogst gerankte spelers met o.a. Robin Haase, Tallon Griekspoor, de titelverdediger Scott Griekspoor, Thiemo den Bakker, Igor Sijsling, finalist 2018 Jelle Sels en Gijs Brouwer er niet. Wel de nummers 3 en 4 Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven die dan ook de finale speelden. Met de 22 jarige Tim die er met de titel vandoor ging. Bij de dames ontbraken onder andere Kiki Bertens, Arantxa Rus, Indy de Vroome, Cindy Burger en meldden Richel Hogenkamp en Lesley Pattinama-Kerkhove zich vlak voor het toernooi af. Zodoende won de 27 jarige Quirine Lemoine als 9e hoogste speelster op de WTA lijst.

Het was van een lager niveau als de Nationale buiten van een paar jaar geleden. Ik ben een groot voorstander van de Nationale buiten en hoop dan ook vurig dat deze weer terug komt en in ere wordt hersteld. Rolf Thung vond toen dat alleen de sterkste spelers de Nationale titel verdienden. Buiten deden toen de beste spelers niet mee. Maar het waren altijd wel de jonge talentvolle spelers die wat vroeger in hun loopbaan de titel pakten. We hebben toen met een groep die bestond uit titelhouders, organisatoren uit het verleden en trainers Rolf Thung en Martin Koek op andere gedachten proberen te brengen. Maar dat was niet gelukt. Na bijna een uur argumenten aangedragen te hebben, vroeg hij aan ons of we nog argumenten hadden want hij had nog niets gehoord.
Zo werd, mede door de mindere financiële middelen, de Nationale via een tussenjaar met een Masters van het NRT Zomerseizoen in Raalte afgeschaft. Na de dure jaren in Rotterdam waar de Masters omgedoopt werd tot de Nationale kampioenschappen werd deze verplaatst naar Alphen aan den Rijn. Niets dan goeds over alle inzet om het toernooi te doen slagen, maar waar vroeger in Rotterdam nog de finales live werden uitgezonden door de NOS is dat niet meer mogelijk in Alphen. De ruimte achter de baan is daar ongeschikt voor. Wat wel nieuw was dat de wedstrijden op het centre court live te volgen waren. Dat was een mooie stap vooruit. De bezoekers van de livestream lagen tussen 2000 en 4300 (vrij, za, zo) per dag. Alleen levert dat geen meer publiek op. Zodoende was het een dusdanig schraal toernooi dat een moment van bezinning gewenst is. Maak van de strijd in Alphen weer gewoon de Masters. En organiseer de Nationale weer gewoon buiten op het gravel. Nu met het nieuwe NTC in Amstelveen moet het toch mogelijk zijn om weer een vaste plek voor een Nationale buiten te creëren. Vroeger was het vast op de METS. Daar keek je als tennisliefhebber naar uit. Plaats en tijd stonden vast. Neem voor lief dat je absolute toppers er mogelijk niet bij zijn omdat ze in voorbereiding voor de US Open zijn.

Maar er zijn veel argumenten om het in Amstelveen buiten te organiseren: Weer ouderwets op gravel. De meest geliefde ondergrond omdat er meer gevarieerd op gespeeld kan worden. Door de twaalf gravelbanen is er weer ruimte om in het hoofdtoernooi bij de heren best of five sets te spelen, gemengddubbels toe te voegen aan de onderdelen en meer ruimte voor het publiek om te kijken. Met nog een binnen accommodatie waar je van alles mee kunt voor side events.

Ik ben er een voorstander van om voor drie gewonnen sets te spelen. Voor jonge spelers een kans om te ervaren wat het is om later bij een Grand Slam goed voor de dag te komen. Als dat uiteindelijk het doel is, dan is het goed dat in één evenement in Nederland dat ook het geval is. De KNLTB promoot het behoud van gravelbanen. Hoe mooi is dan het signaal dat de Nationale ook op gravel gespeeld wordt i.p.v. op hardcourt.
Doordat er veel meer buitenbanen zijn en er voldoende ruimte is kan er ook weer om een Nationale titel in het gemengddubbel gespeeld worden. Deze was dit jaar uit het programma gehaald. Terwijl het unieke van het Nederlandse tennis het gemengddubbel is. Daar moet je tactisch goed spelen en goed samenwerken om als mixeddubbel goed te presteren. Ook voor jonge spelers de spelsoort om goed te leren dubbelen en goed te singlen.

Voor spelers is er niets leuker om te spelen voor veel publiek. En dat is in de week voor Kerst als je ook nog de hele week moet werken veel minder aantrekkelijk dan in augustus in de vakantie. Ook jonge tennissers kunnen dan makkelijk de hele week komen kijken. Als je dan ook in het finaleweekend veel jeugd side events op de binnenbanen organiseert, dan wordt het een echt tennisfeest. Dan maak je ook weer kans dat de NOS terugkomt. Zeker als je ze een mooie tv toren zou aanbieden.