✍️ Ronald van der Horst
Vorig jaar op deze tijd vroeg ik meer aandacht voor de public relations voor het tennis. Niet wetende dat er een heel bijzonder jaar aan zat te komen. Weinig ging door tijdens de corona pandemie. Het ABN-AMRO WTT toernooi was nog net het laatste toernooi met publiek, voordat het coronavirus toesloeg. Daarna moesten we het met schaarse lichtpuntjes doen. Er waren nog een paar toernooien in de zomer met 1,5 mtr. afstand en buiten. De KNLTB kwam zowaar met een Nationale buiten voor zowel de nationale top als voor de jeugd. En op het einde van het jaar met de Nationale indoor.
Een paar toernooien gingen nog door. Zo werd in Alkmaar het enige ITF Future toernooi gespeeld. Een jaar om snel te vergeten. Uitgezonderd dan dat Wesley Koolhof de ATP Finals dubbeltitel won. Maar ook een jaar om ons hele leven juist niet te zullen vergeten. Wat wel duidelijk heeft gemaakt dat alles relatief is. We konden dan niet in het voorjaar competitie spelen en in het najaar was het maar de helft, maar als je het vergelijkt met andere sporten dan kunnen wij nog buiten samen een potje tennis spelen. Maar als je sport 11 tegen 11 is en je mag maar met tweetallen of viertallen trainen dan is de lol er gauw af. Dan kan je in ieder geval nog tennissen en een wedstrijdje spelen. Of gaan hardlopen of wielrennen. Dat kan je uitstekend in je eentje doen.
Bij het tennis is het geluk dat we nu op minimaal 60 % van alle buitenbanen nog buiten kunnen tennissen. Naast de all- weather tennisbanen zijn daarnaast ook nog veel gravelbanen open. Zo kunnen we nog wat actief blijven. Maar voor de jeugd in Nederland en ook wereldwijd gaat er zomaar een jaar verloren. Want je tennist om je te meten met andere leeftijdsgenoten en dat zal waarschijnlijk nog tot in de zomer moeten wachten. Bij de schaarse toernooien die er zullen zijn zal het voor een hele generatie jonge spelers moeilijk worden om de overstap van junior naar senior te maken. Het zal langer doortrainen worden. De kosten zullen dan doorlopen en de opbrengsten zullen minimaal worden. Er zullen mogelijk meer afhakers zijn. Maar het geeft ook een kans om te investeren in techniek en fysiek. Van de kleine groep die dit jaar zullen overleven kan het publiek mogelijk in de toekomst meer genieten door een gevarieerd en aantrekkelijk spel.
Het was goed dat de KNLTB nog de Nationale indoor organiseerde. Hierdoor konden onze Nederlandse topspelers zich toch nog een beetje voorbereiden op de Australian Open. Bij deze Nationale indoor mocht, net als bij andere sportevenementen, geen coaches en publiek aanwezig zijn. Maar er was wel een livestream om op één baan de wedstrijden te volgen. Dat ging best goed. Alleen waren er op zaterdag dat ik keek 99 medebezoekers aan de livestream en zondag op de finale dag 169. Dat is gezien het aantal tennissers (550.000 leden KNLTB en meer dan 1 miljoen tennissers in Nederland) ontzettend weinig.
We moeten daar voor het komende jaar een les uit proberen te trekken. Wat moeten wij als organisatoren anders doen om meer publiek te trekken de komende jaren. Als bond misschien netwerken benutten om meer op de televisie te komen. Alle voetbalwedstrijden worden uitgezonden op meerdere commerciële zenders. RTL 7 is helemaal een dart zender. Elke partij, ook tussen een Zuid-Afrikaan en een Ier wordt uitgezonden. Bij het schaatsen wordt elke rit tijdens een Nationale op de NPO uitgezonden en van commentaar voorzien. We zullen er dus met zijn alle hard aan moeten trekken om weer meer in beeld te komen. Daarom vond ik de livestream van de NK indoor ook prima start. Een tenniswedstrijd duurt misschien iets te lang om geboeid te blijven kijken. Maar misschien zou gelijktijdig uitzenden van meerdere banen een optie zijn. Je kunt dan zappen van spannende momenten van de ene baan naar andere banen. Ik denk dat als je een tennis analist commentaar zou laten leveren met informatie die je kunt halen uit de data van PlaySight dat het ook een stuk aantrekkelijker wordt. Ik was in mijn regionale krant blij verrast met de aandacht voor de NK. Op meerdere dagen werd er aandacht aan besteed. Misschien komt dat doordat Gijs Brouwer Nationale buitenkampioen was geworden. Maar ook na zijn uitschakeling stonden er kleine artikelen in de krant. Misschien moet de KNLTB zijn website strategie aanpassen. Nu moest je voor de livestream doorklikken naar toptennis. Zo’n belangrijk evenement moet meteen op je homepage staan. Maar ik vind het heel goed dat de KNLTB dit toernooi van de grond heeft getrokken. Je hebt dan een referentiekader en kan je werken aan verbeteringen. Hoe kunnen we het een volgende keer beter doen.
Ook voor mijzelf is het een leermoment. Ik heb vorige week floppy’s met foto’s van de beginjaren van mijn Future toernooi in Alkmaar bekeken. Toen was er ook haast geen publiek. Als ik dat afzet naar 20 jaar later dan was de tribune helemaal vol en stonden er rijen dik op het balkon. Het is dus een lange weg om stapje voor stapje te verbeteren. Nu ik het Dutch Junior Open mede organiseer hoop ik volgend jaar ook een livestream de lucht in te krijgen. Misschien niet op de centre court baan waar veel Nederlanders spelen, maar op een bijbaan. Want ik vond het leuk om de wedstrijden te volgen. Dat lijkt mij ook leuk voor spelers uit het buitenland om hun ouders en familie erbij te betrekken. Anderzijds zou het voor de Nederlandse spelers ook goed zijn om de livestream op te nemen en terug te kijken naar de keuzes die ze in het spel hebben gemaakt.
Ik hoop verder dat het lukt met de vaccinatie in Nederland. En dat daardoor eind juni veel gevaccineerd ouder publiek kan komen kijken in Bakkum naar de jonge toekomstige toptennissers. We zullen dan als organisatie een combinatie moeten maken van de moderne sociale media en de ouderwetse media als programmablad en de kranten. Hoe het voorjaar eruit gaat zien is nu nog een beetje koffiedik kijken. Blijven we structureel meer thuiswerken? Gaan er hierdoor meer tennissers les nemen vroeg in de ochtend voor het werk uit of tussen de middag of later in de middag trainen? Krijgen we speciale thuiswerkers toernooien, waarbij je online afspraken gaat maken met je tegenstander om overdag samen te gaan spelen? Schuift de competitie iets op richting de zomer, omdat het virus minder tegen de warmte kan? Samen in combinatie met de vaccinatie kunnen we hopelijk weer terug naar het oude normaal. Van lekker nazitten en in contact komen met anderen. Een andere optie is de competitie te splitsen in twee delen. Een deel in het voorjaar en een deel vroeg in het najaar?
Maar eerst op naar januari en februari met de kwalificaties van de Australian Open in Dubai (vrouwen) en Qatar (mannen). Hopelijk vliegen er veel spelers door naar Melbourne om daar 14 dagen in quarantaine te gaan en daarna te volgen op de tv of via een livestream.
Ik wens iedereen veel gezondheid toe en de beste wensen voor 2021. Ik hoop elkaar weer te ontmoeten in de zomer om weer ouderwets een bakkie koffie te doen.
Met hartelijke groet
Ronald