COLUMN RONALD VAN DER HORST

896

✍️ Ronald van der Horst

’Nederland tennisland is een aantal topcoaches rijker’ schreef de KNLTB onlangs op haar website. Daar zou ik aan willen toevoegen; ‘Nederlandse coaches worden gelijktijdig armer.’

De coach diploma’s, die zijn behaald voor 2018, zijn onderhevig aan inflatie. Doordat de net afgeronde C-opleiding nog korter was dan in 2018, waar ik in juli 2018 al een column aan had gewijd, is de waarde van het C-diploma sterk afgenomen. Voor 2018 konden oud topspelers een verkorte A, B en C-opleiding volgen. Er werd een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) opgesteld. Na intensieve begeleiding door Frank van Fraayenhoven, destijds manager beroepsopleidingen KNLTB, werd er een individueel traject doorlopen. Daar is in dit geval totaal geen sprake van. Naast de 4 praktijkdagen was er nog elke twee maanden een twee uur durende webinar en moest met thuisstudie de theorie doorgenomen worden. Een topspeler, die vooral gewend is om met zichzelf bezig te zijn, moet leren hoe hij didactisch een ander beter kan maken. Dat is wezenlijk iets anders. Dat moet je in de praktijk leren met verschillende echte leerlingen. Daarbij is in het leerproces feedback essentieel.

Bij de groep geslaagden zijn naar mijn idee wel grote verschillen. Van mijn oud cursiste Stephanie Rottier weet ik dat ze de volledige A- en B-opleiding heeft afgerond. Voor haar is de C-opleiding terecht de kers op de taart. Van Dennis Schenk en Ralph Kok weet ik dat ze al jaren met succes spelers begeleiden. Voor hen is het meer een soort applicatiecursus. De cursisten hebben wel de tennis technische theoretische kant van de A- en B-opleiding gedaan met een afronding met het examen. Maar tennistrainerschap is toch echt een praktijk vak en geen LOI cursus.

Als er geen basis van een A- en B-opleiding is, dan is het coachen gebaseerd op maar een beperkt gedeelte van het coachen. Dan zijn het zeker geen topcoaches die we in de toekomst van het Nederlandse tennis nodig hebben. Ik denk dat er wel potentieel bij een aantal coaches aanwezig is. Als je als MatwΓ© Middelkoop in je loopbaan met zoveel partners heb moeten samenspelen, dan denk ik dat je een redelijke basis hebt om met deze aanvulling in de toekomst dubbelcombinaties verder te begeleiden. Maar dat geldt niet voor het merendeel van de groep die vooral als enkelspeler resultaten heeft behaald.

Blijkbaar is de KNLTB hardleers. Met de kritiek in 2018 was het verstandig geweest om te begrijpen dat de vereniging- en tennisschooltrainers er anders over wordt gedacht dan dat de KNLTB nu naar buiten brengt. Blijkbaar zijn er andere belangen dan vakinhoudelijke waarom deze speciale C-cursus wordt gegeven en naar buiten wordt gebracht alsof het werkveld hier blij mee moet zijn. Maar de KNLTB heeft er voor gezorgd dat het eerder behaalde diploma minder waard is geworden. Moet je daar blij om zijn?

Wildcards NK

Dat de KNLTB niet gelijk voor alle tennissers is blijkt ook uit de wildcards voor het NK in Amstelveen. In plaats van alle halve finalisten t/m 18 jaar te belonen wordt er een subjectieve keuze gemaakt.Β  Zo kreeg Abel Forger een wildcard, terwijl hij bij de Nationale t/m 16 jaar in de eerste ronde verloor. Bij de keuze voor de wildcards kijkt de KNLTB naar de ontwikkeling/prestaties op de ITF toernooien en de ranking ontwikkeling op basis van het Meerjaren Opleidingsplan Tennis (MOT). Het is een zichzelf in standhoudend systeem voor talenten die de KNLTB scout. De KNLTB scout al op jonge leeftijd spelers en bieden die de kans om ITF toernooien te spelen in Nederland, maar ook in het buitenland. Als je niet geselecteerd wordt door de KNLTB op jonge leeftijd en je ouders hebben geen geld, dan kies je een andere route om je te ontwikkelen. Bijvoorbeeld om categorie 1 toernooien te spelen. Die spelers komen dan misschien pas boven drijven bij t/m 18 jaar. Volgens mij gaat het er om dat in de overgang naar de NK (volwassenen) alle jeugdspelers de kans krijgen om te laten zien dat ze er aan toe zijn om mee te doen aan de NK. Los van welke route ze hebben gekozen.

Abel kwalificeerde zich trouwens wel knap voor het hoofdtoernooi. Maar dat hadden mogelijk ook de halve finalisten t/m 18 jaar gedaan. Het gaat erom dat iedere Nederlandse tennisser gelijke kansen hoort te krijgen en beloond wordt voor hard werken en bij presteren. Als je steeds eigen voorkeuren de boventoon laat voeren dan creΓ«er je een wij (KNLTB) ten opzichte van zij (werkveld) in het werkveld. De kans op samenwerking zal dan niet heel groot zijn. En dat is jammer voor het Nederlandse tennis in zijn totaliteit.

Daarom hoop ik dat we in 2022 een nieuwe weg in gaan slaan. Dat Jacco Eltingh zich alleen richt op de commerciΓ«le kant. Daar is hij goed in. Hij heeft dit in het verleden bewezen met de AFAS Tennis Classics. Als ik dan zie dat alle Wereldbeker wedstrijden schaatsen live op drie avonden van 20.30-22.30 uur worden uitgezonden, dan is er bij het tennis nog veel te winnen. Zelfs de laatste Wereldbekerwedstrijden in Calgary, waarbij nagenoeg alle Nederlandse toppers ontbraken, werd uitgezonden. Opvallend was de boarding met volledig Nederlandse reclame.

Als ik dat afzet tegen de paar minuten bij Studio Sport die besteed werden aan de heren NK finale en geen beelden van de damesfinale, dan kan dit veel beter. De huidige aandacht steekt schril af tegen het volledig uitzenden een aantal jaren geleden van de beide finales onder de noemer van Masters. Als Jacco meer uitzendingen zou kunnen bewerkstelligen, dan zou dat een boost geven aan het Nederlandse tennis. Als dan de tennis-technische kanten zoals het opleiden van spelers, samenwerking tussen KNLTB en trainers dan bij een nieuwe Technisch Directeur komt te liggen, dan maken we meer kans om Nederland weer op de tenniskaart te zetten. De KNLTB hoeft helemaal niet zo ver te zoeken. Met Raymond Knaap hebben ze al een man in huis die heeft bewezen talenten te kunnen opleiden en die individuele spelers naar een hoger plan kan brengen.

Het gaat er alleen om dat je iedereen in Nederland meetrekt in een β€˜wij’ gevoel. En daar ontbreekt het nu vaak aan. Ik wens iedereen prettige feestdagen en een gezond 2022. Ik hoop dat er in 2022 een omslag komt, zodat we niet de energie tegen elkaar moeten gebruiken, maar alle energie gezamenlijk dezelfde kant op sturen. Dan kom je verder en is het ook veel leuker.

Met hartelijke groet, Ronald.