COLUMN RONALD VAN DER HORST

516

✍️ Ronald van der Horst

Ik heb twee weken terug mijn eerste vaccinatie tegen Covid-19 gekregen. De prik die toegang geeft tot het oude normaal. Want daar kijk ik net zoals iedere Nederlander naar uit. Weer toernooien met toeschouwers langs de baan.

Vorig jaar was er nog wat in de zomer mogelijk. In eerste instantie geen dubbels, maar alleen enkelspel. En alles met de 1 ½ m afstand bij de toeschouwers. Later in augustus was er ook nog het ITF Future toernooi in Alkmaar als pilot. Met beperkte toeschouwers aantallen en een check bij de poort. Met dat voor ogen zijn we ook weer als organisatie met het Dutch Junior Open aan de slag gegaan. We hopen dit jaar van 28 juni t/m 4 juli de 65e editie van het Internationaal kampioenschap van Nederland te organiseren. We zijn nog wel afhankelijk van het verloop van de besmettingen en de landelijke richtlijnen of het toernooi door kan gaan.
Ook het Future in Alkmaar staat dit jaar weer op de kalender op zijn oorspronkelijke datum van 21 t/m zondag 27 juni. Ik vind het heel mooi dat de organisatieploeg onder leiding van Roland op der Weegh gewoon, als een van de weinige toernooien in de wereld vorig jaar, hun traditie hebben voortgezet. Ook voor Nederland was het doorgaan van dit internationale evenement in 2020 uniek. Dat past mooi bij de startperiode van het toernooi op Tennispark De Hout. Van primitief naar steeds beter. Ik hoop dat deze drive, om er alles aan te doen om iets door te laten gaan, een voorbeeld is om meer internationale toernooien te organiseren. Want dat is nodig voor de talentvolle jonge Nederlandse spelers.

Hopelijk kan er meer maatwerk geleverd worden door de vaccinaties in de komende maand(en). De hoop is dat rond 1 mei alle 60-plussers hun eerste prik hebben gekregen. Het zou mooi zijn als het clubhuis en het terras op toss ochtenden voor 60-plussers open mogen zijn. Clubhuizen ’s-avonds open met bediening buiten door gevaccineerde leden. Ik hoop dat er gekeken gaat worden met de instelling wat kan er wel open en onder welke voorwaarden. Dat is een positievere gedachte dan alles dicht houden.

Als trainer probeer je spelers om te laten gaan met de omstandigheden. Wind, zon en publiek vragen om je aan te passen. Je moet analyseren wat niet slim is en wat je moet doen om de overwinning binnen te halen. Dat geldt voor mij ook met corona. Het virus is nog onder ons. Dus houdt respectvol daar rekening mee. Probeer zoveel mogelijk die 1 ½ m afstand te houden. Lukt dat niet doe dan een mondkapje op. Als uit de analyse blijkt dat de besmettingskans buiten veel minder is, is het misschien mogelijk om meer terrasverwarming aan te schaffen. Hierdoor kan je ook bij koudere omstandigheden buiten zitten. Maar hopelijk gaan de temperaturen weer omhoog. Dat bleek het virus vorig jaar minder leuk te vinden en wij juist wel. We zijn dit jaar al veel verder op de weg terug. We kunnen al weken met 4 op een baan spelen. Dat was vorig jaar niet mogelijk rond deze tijd. Dus het moet wel heel raar lopen als we dit jaar niet een ouderwets gezellige zomer tegemoet gaan. Met een reünie achtige sfeer. Het gevoel dat je de andere spelers jaren niet meer gezien hebt. Ik kijk er naar uit.

Het oppakken van een toernooi organisatie voelt nu nog wat onwennig. De routine is eruit. Maar het geeft misschien nieuwe impulsen om creatief te denken. Nieuwe formats uit te proberen om de toernooien door te laten gaan en een nieuwe impuls te geven.

Veel energie en plezier bij het opstarten van de zomertoernooien!

met hartelijke groet
Ronald