COLUMN – ODE AAN HET DUBBELSPEL

622

✍️ Ronald van der Horst

ODE AAN HET DUBBELSPEL

Bij het tennis staat het enkelspel op de eerste plaats. En het dubbelspel op de tweede plaats. Het gemengd-dubbel ongeveer op de vijfde plaats. Maar misschien moet je het helemaal niet met elkaar vergelijken. Het zijn twee aparte spelsoorten die je doet omdat je het leuk vindt. Vergelijkbaar met de atletiek. De één houdt van de 100 m en de andere van de marathon of juist van polsstokhoogspringen. Je moet doen wat je leuk vindt of waar je het beste in bent. Zo hebben zevenkampers Daphne Schippers en Nadine Vissers gekozen om respectievelijk de 100 m en de 100 m horden te gaan lopen om bij de absolute wereldtop te kunnen behoren.

De KNLTB begint de laatste tijd op haar website ook meer aandacht te besteden aan resultaten in het dubbelspel. Iets wat TennisPassie al jaren doet. Zij geven alle resultaten van het enkel en het dubbelspel die internationaal worden behaald al jarenlang weer en geeft ze zodoende een podium waar het hoort en welke onze spelers ook verdienen. En ze zetten tevens ook het dubbel in de schijnwerpers. En dat is méér dan terecht.

Want we hebben -en hadden- echt wereldtoppers in huis! Met Jean-Julian Rojer (11 ATP dubbel), Wesley Koolhof (16 ATP dubbel), Matwé Middelkoop (52), Sander Arends (93), David Pel (101), Demi Schuurs (8) en Robin Haase (31) hebben we veel spelers in de top van de wereld staan. Waarbij Jean-Julian Rojer al twee Grand Slams won (Wimbledon 2015 en de US Open 2017). En waarbij we mogelijk ook in de toekomst nog meer Grand Slams kunnen winnen. Want als Robin en Wesley al van de Bryan Brothers -een van de meest succesvolste dubbelkoppels uit de tennisgeschiedenis met 91 titels op hun naam- kunnen winnen, dan moet het ook daar een keer kunnen lukken.

Het is best lastig nu voor Robin Haase om zijn programma samen te gaan stellen. De ITF en de ATP/WTA houdt geen rekening met goede dubbelaars door hun een wildcard in het enkelspel te geven voor een volgend toernooi als ze de week ervoor nog een finale moeten spelen in het dubbelspel en ze de kwalificaties voor het enkelspel niet kunnen spelen. Daar zou toch een modus voor gevonden moeten worden. Eigenlijk is het dubbelspel veel attractiever om naar te kijken. Juist doordat er verschillende spelers zijn, is er veel meer dynamiek met spectaculaire situaties. Wie het niet gezien heeft is de finale herendubbelspel van Wimbledon dit jaar een aanrader om terug te zien. De Columbianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah wonnen uiteindelijk van 6-7,7-6,7-6,6-7,6-3 van Nicolas Mahut en Edouard Roger-Vasselin.

De route naar de top in de single is vaak eenzaam. Soms moet je het alleen doen. Soms heb je nog de luxe van een coach die meegaat. Maar als je dubbelt heb je altijd een trainingsmaat. Samen trainen, samen eten, samen de kosten delen. Misschien is dat wel meer de route naar de top. Je wordt er in ieder geval socialer van. En het is veel leuker en gezelliger. En dat dit ook terug te vinden is bij de toernooien op lager niveau blijkt wel uit het succes in mijn directe omgeving. Bij het Bakkum dubbeltoernooi moesten 60 mensen worden uitgeloot om mee te kunnen doen. Met alleen maar dubbels zien de 9 banen er meteen gezellig vol uit. Als dan de volgende 36 spelers al ruim op tijd op het park aanwezig zijn en de 36 spelers uit de vorige ronde lekker wat zitten na te praten, dan is het terras al haast gezellig vol. En gezelligheid trekt publiek aan. In combinatie met entertainment met een dj en een live optreden van een zanger, een verliezersronde en een verloting waardoor iedereen een kans heeft om met een prijs naar huis te gaan, is het Bakkum Dubbel een topevenement. Vanaf het voorweekend, alle avonden en het finaleweekend echt volle bak. Dan hoef je geen ander format te kiezen, maar gewoon een toernooi van 9 dagen dat helemaal afgeladen vol zit.

Geef het dubbelspel de status die het behoort te krijgen. Ook met beachvolleybal kan je de Olympische Spelen halen als volleyballer. Het gaat erom dat de omgeving, de ITF, de KNLTB en de pers het dubbelspel voor vol aan ziet. Positief is dat de KNLTB bij het NJK de jongens en meiden ook om de Nationale Jeugd Dubbeltitels laat spelen. Het zal nog even duren voordat deze jonge spelers bij de wereldtop in het dubbel behoren. Maar op korte termijn zijn er wel mogelijkheden om naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan en voor de medailles te strijden. Als je op 8 juni 2020 in de top 10 van de wereld staat dan mag je naar Tokio. Je mag dan dubbelen met een partner buiten de top 10. Met een 11e plaats van Jean Julian en een 16e plaats van Wesley zitten we er dicht tegenaan. Demi ligt al op koers met haar 8e plaats. Tijd om meer aandacht aan het dubbelen te besteden in pers en social media want dat verdienen onze top dubbelaars.