✍️ Ronald van der Horst
Het is maar hoe je het bekijkt
De districten zijn opgeheven. Dus er kunnen nu ook geen vertegenwoordigers uit de districten meer in de ledenraad komen om de districten te vertegenwoordigen. Er moet nu een nieuwe ledenraad gekozen worden. De KNLTB bij monde van Erik Poel doet de schijn ophouden dat er een nu democratische gekozen ledenraad komt die door alle verenigingen gekozen gaat worden. Maar de voorgedragen leden worden geselecteerd door de Ledenraad en de directie van de KNLTB en het Bondsbureau van de KNLTB. Iedereen kon solliciteren naar een plaats in de verkleinde Ledenraad ( van 45 naar 29 leden). Kom je vervolgens door de ballotage dan mogen de verenigingen hun stem op jou uitbrengen.
Ik wil dit een beetje vergelijken met een uitnodiging voor een heerlijk ontbijt. Jij houdt van vlees en zoetigheid. Maar de koks zijn alleen voorstanders van vegetarische en biologisch verantwoord beleg. Er staat genoeg op tafel en om niet om te komen van de honger, je had namelijk juist een beetje honger gekweekt, moet je wel broodjes eten met vegetarisch beleg omdat er geen andere keuze is.
En dat is ook bij de ledenraadverkiezing zo. Je moet uit kandidaten kiezen waar je niet van weet waar ze voor staan. Of zij ook de belangen behartigen van de tennissers bij hun alleen controlerende taak van het Bondsbestuur. Erik Poel doet de suggestie om dan te kiezen voor de kandidaten die wat meer bij jou in de buurt wonen. Democratisch? Dat schaar ik meer onder fake nieuws.
Een ander groot nadeel van het afschaffen van de districten is dat er dan ook geen district jeugdkampioenschappen (DJK) gehouden konden worden. De districten bestaan namelijk niet meer. Maar daar hebben Jacco en de KNLTB wat op gevonden door nieuw de provinciale jeugdkampioenschappen (PJK) in te voeren. Hadden de district jeugdkampioenschappen vroeger nog een status en was het een belangrijke stap in de talentontwikkeling, het PJK is dat totaal niet. Vroeger liep de Districts Tennisleraar (DTL) op de district kampioenschappen rond om talenten te ontdekken. Iedereen mocht meedoen en kon dus voor een verrassing zorgen. In 1981 deden in Noord-Holland-Noord 1110 kinderen ( 447 meisjes en 663 jongens) mee aan de districtsjeugdkampioenschappen. Je kon je daar voor kwalificeren door tot de beste in jouw kring te behoren. Dan pas mocht je meedoen aan de districtsjeugdkampioenschappen. De spelers waren dan trots dat ze mee mochten doen en ook de verenigingen waren dat. De KNLTB bestond in die tijd uit ongeveer 543.000 leden. Zelfs nog iets minder dan het huidige aantal. In de laatste jaren was de deelname al sterk afgenomen door het afschaffen van de kringen, met hun instroomtrainingen en regio of kringtrainingen. Maar er waren altijd wel kampioenschappen t/m 9 jaar, t/m 10 jaar, t/m 12 jaar, t/m 14 jaar, t/m 16 jaar en t/m 18 jaar. Vorig jaar deden in Noord-Holland-Noord nog 65 kinderen mee aan de districtskampioenschappen t/m 12 jaar en ouder.
Als ik nu kijk naar de PJK 2019 in de provincie Noord-Holland dan is voor de deelname een ranking nodig. 14 jongens en meisjes worden geplaatst in het hoofdtoernooi. Dan zijn er nog 2 plekken te vergeven uit de kwalificatie. Daar mogen maximaal 16 kinderen aan meedoen. Aangezien ik een meisje train die het leuk vindt om wedstrijden te spelen, raadde ik de ouders aan om in te schrijven voor de PJK. Dat deed ik in de vooronderstelling dat iedereen daar aan mee mocht doen. Maar omdat ze in de winter van groen naar geel was overgestapt had ze nog geen ranking. Het was dus afwachten of zij mee mocht doen. De ouders liepen in eerste instantie vast hoe het geregeld was bij de PJK. Dat werd pas op het laatst door de KNLTB wat duidelijker gemaakt op hun site. Omdat de ouders van mijn leerling er in eerste instantie niet uitkwamen, heb ik mij er wat meer in verdiept en ben het gaan volgen en analyseren. En dan stemmen de cijfers mij triest. Want een district dat vorig jaar naar mijn berekening ongeveer 7.500 jeugdleden had, komt nu niet verder dan 39 kinderen uit Noord-Holland voor de in totaal 6 categorieën. Waar ligt dat nu aan. Mei vakantie? Communicatie? Na rondvraag bij collega’s bleek niemand zich iets te kunnen herinneren dat ze iets gezien of gelezen hadden over de PJK. Ook niet dat de eindronde was verplaatst naar de mei vakantie en niet meer traditioneel met Pinksteren. Trainers werden nu verrast dat de eindronde al was verspeeld. Als je zo slecht communiceert naar je trainers bij de verenigingen en de verenigingstrainers er zo slecht bij betrekt, dan zijn de trainers in de basis waarschijnlijk niet meer van belang voor de ontwikkeling van talenten. Anders kan het niet dat je zo om gaat met je trainers bij de verenigingen.
Als je naar de deelname bij rood, oranje en groen kijkt dan is het helemaal een triest gebeuren. Daar doet Noord-Holland-Noord het nog redelijk met 15 deelnemers van de totaal 25 deelnemers. Vorig jaar deden bij de DJK N-H-N totaal 20 deelnemers mee. Vroeger waren er schema’s t/m 9, t/m 10 jaar die toen nog gewoon met de gele bal speelden. Even voor de beeldvorming daar deden in 1999 in Noord-Holland-Noord totaal 82 kinderen mee ( ME 9 12x, JE 9 24x, ME 10 20x, JE 19 26x).
Het wachten is nu op het moment van bezinning. Dat je moet zorgen voor een betrokken en stevige basis. Trainers die mee wil werken aan een volgende stap door kinderen voor te dragen voor een instroomtraining in de buurt of kring en niet aan een commerciële concurrent als een gecertificeerde tennisschool. Maar het gaat waarschijnlijk nog jaren kosten om iets van kringen met instroomtrainingen op te zetten en weer verder te selecteren. We moeten ons helaas door alle afschaffingen van de districten opmaken voor magere jaren. En gezien het feit dat Ledenraadsleden er op persoonlijke titel zitten en geen verantwoording aan wie dan ook hoeven af te leggen, kan dit nog wel eens lang gaan duren.