COLUMN: KNLTB COMPETITIE 2019

1207

✍️ Ronald van der Horst

De KNLTB Voorjaarscompetitie is weer begonnen. We hadden vorige week een supermooie start met haast zomerse omstandigheden. Spelers vaak nog wat onwennig omdat er na maanden trainen weer een echte wedstrijd moest worden gespeeld. Nergens in de wereld bestaat zo’n grote competitie met zijn aparte en unieke sfeer. Vooraf koffie en thee drinken met zelfgemaakte taarten op tafel en na afloop uiteraard de hapjes en het gezellige nazitten.

Wat ik gezien heb is dit beeld echter totaal anders dan dat Erik Poel schetst in zijn column. De echte tennisser blokt gewoon de hele competitiedag en geniet van de unieke voor- en nazit. De speler plant ook niets anders voor die dag om naast de strijd op de baan ook te kunnen genieten van de gezelligheid op en naast de baan. Of om te blijven hangen om te kijken naar verrichtingen van de andere teams.

Erik Poel en de KNLTB gaan uit van hun eigen vooronderstellingen. Dat spelers minder lang willen spelen. Dat hebben ze eerder al doorgedrukt door conclusies te trekken uit een onwetenschappelijk onderzoek. Als je de mening ook meeneemt van de vrijdagavond competitiespelers dan maak je namelijk oneigenlijk gebruik van valse onderzoeksgegevens. De KNLTB probeert zijn vooronderstelling dat de spelers niet zitten te wachten op lange competitiedagen nog meer te chargeren door de jeugdcompetities op de zondagochtend te plakken.

Zoals je op deze foto kunt zien moeten hierdoor de senioren wedstrijden op zondag om 11.30 uur starten. Maar helaas liepen ook de jeugdwedstrijden uit aangezien er ook een aantal wedstrijden werden gespeeld waar de vastheid de bepalende factor was. Ellenlange rally’s met hoge ballen zorgde voor een gigantische uitloop. Met als gevolg een late start. Als je dan nog 8 wedstrijden moet spelen dan wordt het bij een competitiegerichte vereniging lastig om er niet een lange dag van te maken.

Veel logischer is het om de jeugd op de zaterdagochtend of op de vrijdagmiddag te laten spelen. Op de zaterdag zijn de competitievormen veel minder groot (4 of 5 wedstrijden). Daarnaast kunnen dan tennissende ouders van de zondag ook hun eigen kinderen begeleiden. Maar waarschijnlijk is dit ook een stap om volgend jaar te rechtvaardigen om deuce winnende punt te spelen omdat de zondag wedstrijden zo laat afliepen. Oftewel hoe creëer ik als KNLTB de situatie om mijn visie (verkort en compact spelen) er door te drukken

Waar bij andere sporten als voetbal of hockey je in de basis maar een keer in het weekend mag spelen, heeft de KNLTB dat volledig losgelaten. Je mag zowel op zaterdag als op zondag spelen. Hierdoor is de zaterdagcompetitie veranderd van karakter. Waar het vroeger vooral oudere spelers waren die een stapje terug deden en voor minder partijen kozen en de gezelligheid, krijgen zij nu ook te maken met jonge spelers die naast de zondag ook meer wedstrijden willen spelen door op de zaterdag te spelen. Door de regel ook te versoepelen voor het spelen in meerdere teams bij dezelfde vereniging, lijkt het dat het aantal teams op niveau blijft.

Maar als je de 826 dispensatiespelers bij twee verenigingen eraf trekt en de 283 bij dezelfde vereniging en de individuele invullingen door de verenigingen, dan is dit maar een schijn. Daarnaast zorgen de dubbele competitiespelers voor meer teams en dus ook meer druk op het speelschema bij een vereniging. Nog een zelf gecreëerde reden om het compact spelen er door te drukken en het spelplezier te verminderen om ook een volledige derde set te spelen bij de dubbels.

Vroeger was het niet mogelijk om een dubbele competitie te spelen. Hierdoor waren de competitie ook veel eerlijker. En eerlijkheid geeft recht aan de competitie en de status daarvan. Dat moet bovenaan je lijstje als bond staan. Maar helaas is dat niet zo. Als een team zich terugtrekt in de eerste klasse wil de KNLTB het programma niet aanpassen. Bij een poule van 7 kan je een eerlijke verdeling krijgen dat ieder team 3 uit en thuiswedstrijden moet spelen. TC Bakkum doet het verzoek om deze aanpassing. Hun vlaggenschip krijgt nu niet in de tweede speelronde een thuiswedstrijd, maar een dagje vrij. Het houdt nu 2 thuiswedstrijden en 4 uitwedstrijden over. Door nu op de laatste dag een wedstrijd om te zetten zou er een eerlijke competitie ontstaan. Maar de KNLTB weigert dit te doen. Bakkum moet het maar zelf vragen aan de tegenstander!?!?

De KNLTB moet er juist zijn om te zorgen dat de tenniscompetitie serieus en eerlijk verloopt. En juist deze verantwoordelijkheid nemen ze niet. Daarnaast is het voor een club als TC Bakkum van belang dat de eigen leden -die het prestatieve tennis ondersteunen door een deel van de contributie aan de trainingen te besteden- minimaal 3 keer hun eigen eerste team kunnen zien. De KNLTB zou ook het belang van de verenigingen, in dit geval TC Bakkum, die zij vertegenwoordigen moeten opkomen. En dat doen ze totaal niet. Zij moeten zich realiseren dat een vereniging als TC Bakkum de sponsor is van het Nederlandse tennis door trainingen te subsidiëren van haar selecties. Dat door de planning van de jeugdcompetitie het traditionele ontbijt en het gezamenlijk inspelen van alle teams om zeep is geholpen moeten we dan maar als bijzaak zien.

De taak van de KNLTB is om de competitie serieus te nemen en deze ordelijk en eerlijk te laten verlopen. Zo moeilijk is het niet om als een team zich terugtrekt het wedstrijdschema voor aanvang van de competitie te veranderen.