Column: Een vooruitblik op de WTA dames in 2019

93

✍️ Herke van der Weij

We zijn alweer een paar dagen begonnen en er is alweer veel gebeurd. Iedereen komt anders uit de startblokken. De één 10 kilo lichter, de ander een beetje sloom. Verrassingen zijn niet van de lucht, maar ook vreselijke slachtpartijen van ruim 3 uur in de eerste partijen van het jaar. Speelsters die een slecht 2018 hebben gedraaid willen zich revancheren, en diegene die het vorig jaar zo goed deden moeten dat nog maar zien vast te houden. En dan zijn er natuurlijk nog kapers op de kust in de vorm van youngsters en come-back queens. Laten we eens voorzichtig vooruit kijken.

THE ONES TO WATCH
Uiteraard kijken we iedere wedstrijd van Kiki, dat lijkt me helder. Handhaving in de top 10 is het doel, en de eerste horde tegen de lastige Mertens is daarin alvast een mooie opsteker. Maar let dit jaar vooral ook even op Kvitova. Want nu die minstens 10 kilo is afgevallen wordt dat opeens op álle baansoorten een Grand Slam favoriete. Serena wil historie schrijven en daar zal ze een beetje vaart achter willen zetten, dus let tijdens de Grand Slams vooral ook op haar. En dan Osaka. Is zij dan de uitzondering op de regel en volgt ze een fantastisch doorbraak jaar op door nóg een goed jaar?

OP DE WEG TERUG
Door zwangerschap, schorsing, blessures, voogdijzaken of andere randverschijnselen zijn deze speelsters op de weg terug. En boy oh boy: hier zit wat vuurwerk aan te komen hoor. Wat dacht je van Bencic, Azarenka, Bouchard, Tomljanovic, Serena, Konta, Sharapova en Bacsinszky? Allemaal top 10 materiaal, maar helaas is er niet voor iedereen ruimte in de top 10. Dus zeg jij het maar.

OP WEG NAAR DE UITGANG?
Ostapenko lijkt toch wel een beetje een ééndagsvlieg wat mij betreft. Ik bedoel, ze zal heus nog wel eens wat winnen en een jarenlange carrière in de top 50 is ook mooi, maar nog een Grand Slam winnen? Dat lijkt mij toch echt wel out of the question. Svetlana Kuznetsova doet nog wel ergens mee, maar om nou te zeggen dat ze er lekker voorstaat? Niet echt. Om nog maar te zwijgen over Laura Robson: nog niet zo lang geleden een groot talent, nu nog net in de top 500….

DE OUWE ROTTEN IN HET VAK
Zelf kan ik wel genieten van dames die for the love of the game lekker doortennissen zoals Venus, Zvonareva, Kanepi en slijptol Niculescu. Mooi meegenomen als ze niet alleen maar fungeren als opvulling van de draw maar het ook nog een beetje verdienstelijk blijven doen trouwens, want anders wordt het nogal een treurig verhaal. Maar dat zit bij deze dames wel goed!

NEW KIDS ON THE BLOCK
Heerlijk om te zien dat er ook een nieuwe lichting opstaat. Niet langer bang om de macht te grijpen en in staat om te shinen op grote podia. En dat allemaal jonger dan 21 jaar! Denk aan Kasatkina, Sabalenka, Destanee Aiava, Jorovic, Bianca Andreescu, Amanda Anisimova, Dayana Yastremska, Potapova, Vondrousova en man oh man zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Ongetwijfeld heb ik een paar dames gemist, dus voel je vooral vrij om een toevoeging te doen! Maar met onze eigen dames, nieuwe speelsters, oudere speelsters én een hele horde op de weg terug van weggeweest kijk ik toch wel enórm uit naar 2019! Volgende keer kijken we naar de heren!

Groet Herke