π——π—˜ π—žπ—˜π—˜π—ž 𝗒𝗣 π——π—˜ π—ͺπ—˜π—˜π—ž … 𝗕𝗬 π—›π—˜π—₯π—žπ—˜

117
✍️ Herke van der Weij
TERUGBLIK: DE NEDERLANDSE DAMES
Het jaar zit er al een soort van op. Of al een tijdje, als je de Masters als finishlijn aanhoudt. Onderweg wordt er nog op verschillende continenten doorgespeeld, waardoor je bijna niet meer weet waar 2021 eindigt en 2022 begint, maar goed. Kerst is altijd een mooi moment voor een terugblik.
Wat de Nederlandse dames betreft was 2021 natuurlijk toch een beetje het jaar dat Kiki haar carrière beëindigde, en haar nieuwe leven lekker fanatiek opstartte. Kiki, het is je van harte gegund, want we weten hoeveel je erin hebt gestopt en hoe hard je hebt moeten knokken om te bereiken wat je hebt bereikt. Dank voor alle mooie jaren, we hebben van je genoten. Nu wordt het tijd voor joú om te genieten, en ik heb al lang gezien dat dat helemaal goed komt. Cheers on a great, great career!
Mooi om te zien dat 2021 ook het jaar van Arantxa was. Prachtig stabiel die top 100 ingeslopen en zichzelf stevig geparkeerd rond plek 65 met veel plannen en doelen voor 2022. Laten we hopen dat ze volgend jaar Γ©n weer net zo stabiel blijft maar dan Γ³Γ³k nog een paar uitschieters kan maken op het juiste moment. Dan is de volgende halte, vast de top 50, zeker niet het eindstation.
Ook Lesley Pattinama-Kerkhove draaide gewoon een goed jaar. Haalde op Wimbledon via de kwalificatie een dik verdiende 2e ronde hoofdtoernooi binnen. Eindigt voor de 6e keer op rij tussen plek 150 – 200 en dat is knap. Met een year end van 158 zou je toch denken dat Les volgend jaar aan de Γ‘ndere kant van de 150 moet kunnen eindigen. Op naar die top 100 Les!
Een prachtige vlucht in de luwte heeft Arianne Hartono gemaakt. Van 400 naar 190 in één jaar is een hele knappe prestatie. Dat zijn in ieder geval 4 grand slam quallies in de tas, met de daarbij behorende financiële beloning. Dat biedt perspectief om verder aan je carrière te bouwen, en wie weet waar het dan naar toe kan gaan. Een spannend jaar vol kansen voor Arianne dus!
In diezelfde luwte was kersverse nationaal kampioen Suzan Lamens aan het werk. Van 480 naar 280 is knap, dan mag je de ITF 15’s voorgoed gedag zeggen en je gaan richten op de ITF 25 en ITF 60 toernooien. En bij 240 kan je je opmaken voor quallies van de Grand Slams, so excited times.
Laten we ook Quirine Lemoine niet vergeten. Vanuit een soort slaapstand schreef zij afgelopen zomer het ITF 15 in Alkmaar, het ITF 25 in Den Haag en het ITF 60 in Amstelveen op haar naam. Klein detail: ze won deze toernooien achter elkaar. En ook dÑt is dus weer héél erg knap. Met een ranking van 300 heeft Kiwi een prachtige uitgangspositie om zich verder op de ladder omhoog te tennissen.
Tuurlijk waren er ook verhaallijnen die minder lekker liepen. Bibiane was maandenlang geblesseerd, Indy en Richel boekten niet de gehoopte resultaten en Eva, Stephanie, Merel en Lexie misschien niet de gehoopte progressie. Maar net zoals in het verleden behaalde resultaten geen garanties opleveren is het voor iedereen in 2022 weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Ik kijk er naar uit, ik zit er met mijn neus bovenop en als er wat te juichen valt dan ben ik erbij. Laten we voor de dames hopen op een mooi, stabiel 2022 met gestage progressie, een versteviging van de basis en af en toe die mooie uitschieter. Mijn gevoel zegt dat het erin zit!
Tot volgende keer, doen we dan de heren.
Groet
Herke